Behandelvormen volwassenen

Cognitieve gedragstherapie

Het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dat gedachten (cognities) invloed hebben op ons gedrag en op hoe we ons voelen, en omgekeerd. Door ervaringen in je leven kun je negatieve of niet realistische gedachten ontwikkelen, die je bijvoorbeeld somber, angstig of boos kunnen maken. Met cognitieve gedragstherapie onderzoek je welk gedrag en welke gedachten jouw klachten en problemen in stand houden. Jouw eigen gedachten, gevoel en gedag staan centraal. Met behulp van oefeningen en huiswerkopdrachten, experimenteer je met nieuw gedrag en het veranderen van je automatische gedachten.

Psycho-educatie

Tijdens psycho-educatie geeft een behandelaar uitleg over psychische klachten. Bij Boba wordt psycho-educatie vooral gegeven over autismespectrumstoornis (ASS), maar soms ook over andere diagnoses of klachten. Het doel van psycho-educatie is om beter te begrijpen waar je klachten vandaan komen, hoe een eventuele diagnose hieraan bijdraagt en hoe je je leven eromheen kan vormgeven gezien de mogelijkheden en beperkingen van bepaalde diagnoses. Als je beter begrijpt waardoor bepaalde klachten of problemen worden veroorzaakt, helpt dat in veel gevallen om de klachten te verminderen.

Psycho-educatie over ASS kan individueel aangeboden worden, maar de voorkeur heeft in een groep. Het voordeel van psycho-educatie in een groep is dat je ervaringen kunt delen met anderen en ook van anderen hoort hoe zij omgaan met vergelijkbare klachten. Dit kan helpen om de klachten te verminderen doordat je je minder alleen voelt.

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval of geweld. Een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis kun je verwerken óf het kan voorkomen dat je vastloopt in deze verwerking. Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is een behandeling om je van deze klachten af te helpen.

Stressmanagement (groep of individueel)

Tijdens deze behandeling leer je signalen van stress bij jezelf te herkennen, waar stress vandaan komt en wat jij en je naasten eraan kunnen doen om stress te verlagen of laag te houden. Het is belangrijk om eerst te herkennen wanneer je stress hebt en in welke mate, voordat je er iets aan kunt doen. Deze behandeling wordt zowel individueel als in groepsverband aangeboden, waarin vaste stappen worden gevolgd om meer zicht te krijgen op stress en hoe daarmee om te gaan.

Handvatten in sociaal contact en/of daten

Deze behandeling wordt aangeboden in groepsvorm en heeft als doel om meer te leren over daten en de sociale vaardigheden die daarbij komen kijken. Aan de hand van kleine opdrachten thuis bespreken we met elkaar een aantal vaardigheden die vervolgens ook in rollenspellen worden geoefend tijdens de sessies. Het doel van de cursus is niet om daar een partner te vinden, maar om te leren welke stappen en vaardigheden daarvoor nodig zijn.