In gesprek met twee leden van de Boba tekengroep

In gesprek met twee leden van de Boba tekengroep

Mijn tekeningen zijn mijn gevoel en ik mag en kan er dus zijn op mijn manier. Ik hoef me niet anders voor te doen.” A.

Hoe ziet een BOBA Tekendag eruit?

M: “Ja en hoe ziet zo’n tekenmiddag er dan in de praktijk uit? Als deelnemer kan ik zeggen dat “tekenmiddag” de ervaring eigenlijk tekort doet. Want hoewel elke bijeenkomst in principe een seizoensgebonden thema heeft en de coaches (met groot enthousiasme) zorgen voor passende decoratie, kleurplaten en andere tekenopties, is de invulling grotendeels aan de cliënten zelf. Iedereen neemt z’n eigen materialen mee en gaat lekker aan de slag met waar hij of zij op dat moment zin in heeft. Dus er wordt getekend met potlood maar ook wordt  er digitaal getekend, met verf gewerkt, digitale animaties gemaakt, geschreven, en eigenlijk alles wat je kan bedenken dat je kunt doen aan een grote tafel in een kantoorruimte. Ikzelf heb bijvoorbeeld al meerdere tekeningen gemaakt waarin ik papier van koffiefilters en pop-up elementen verwerk want dat is nou eenmaal één van mijn favoriete materialen. Dus “tekenen” denkt de lading eigenlijk niet van wat er allemaal kan  gebeuren bij de creamiddag.”

Wat betekent deelname aan de BOBA Tekengroep voor jou?

A: “Ik teken om rust te vinden en doe dit altijd alleen. Sociale contacten zijn druk en veel voor mij en toch heb ik er behoefte aan. Met de jullie organiseren kan ik ook in een groep zijn. Het is dan fijn om mensen te zien die ook autisme hebben. Tijdens de tekenmiddag mag en kan ik praten met andere over hun werk of waar zij tegenaan lopen met hun autisme. Het is fijn om zo contact te kunnen maken. Dit is voor mij makkelijker als ik erbij kan tekenen. Soms wil ik alleen tekenen en heb ik geen behoefte om met andere te praten en dat hoeft dan ook helemaal niet. Gezelligheid kan er voor mij ook zijn zonder dat je moet praten met iemand en dat mag en kan daar. Lekker in mijn eigen bubbel en toch samen met anderen.”

Wat vind je prettig aan de opzet van de BOBA Tekengroep?

M: “Jullie [coaches] zorgen voor drinken en lopen rond om alles te bewonderen en natuurlijk is er de mogelijkheid voor iedereen om elkaars werk te bekijken, te kletsen, ervaringen uit wisselen en materialen te bekijken. Of juist niet. Net zoals elke deelnemer zelf kan bepalen wat hij of zij gaat doen, kun je de middag zo sociaal actief zijn als je zelf prettig vind. Men kan ook altijd eerder weg gaan of even naar buiten lopen als het allemaal een beetje te druk word. De middagen zijn bewust zo ongedwongen en laagdrempelig als mogelijk is. Of mensen nu komen om specifiek aan een tekening te werken, nieuwe mensen met vergelijkbare hobby’s of interesses te ontmoeten, laagdrempelig te oefenen met sociale situaties of gewoon een zinvolle invulling voor een middag zoeken: er is plaats hiervoor in de tekenmiddag. En het is mooi om te zien hoe mensen online en bij de fysieke middagen verbinding vinden met elkaar via hun kunst, zelfvertrouwen opdoen door de reacties op hun werk, of gewoon iets gezelligs te doen hebben voor hun middag.”

Wat voor rol heeft tekenen in jouw leven?

A: “Tekenen voor mij persoonlijk betekend ook heel veel. Het geeft me rust. De rust ontstaat vaak doordat ik graag herhaling teken, en patronen. Ik gebruik het liefst een fineliner waardoor er een zwart wit tekening ontstaat. Soms wil ik wel iets met kleur doen. Dan kies ik een kleur uit op gevoel. Ik maak tekeningen om mijn hoofd leeg te kunnen maken. Met mijn zwarte fineliner over het witte gladde papier en dan helemaal in het gevoel van de fineliner, en beweging van mijn hand duiken en kijken wat er ontstaat. Regelmatig weet ik niet wat er ontstaat en laat ik het gebeuren. Zo’n tekening bestaat dan telkens uit herhaling. Bijvoorbeeld eerst allemaal cirkeltjes, dan nog een cirkeltje erin daar dan weer een puntje in vervolgens weer allemaal gebogen lijntjes eraan vast tekenen. Zo bouw ik mijn tekening op en ontstaat er vaak rust in mijn hoofd. De tekening die dan ontstaat geeft me houvast. Hij begint voor mij te leven, de tekening groeit. Als ik dan met een tekening bezig ben en ik wordt wakker dan is dat al even een rustpunt voor mij om de dag mee te beginnen. Als ik me dan onrustig voel heb ik houvast aan de tekening omdat ik ook terug kan naar de beleving van die tekening.”

Wat heeft de Tekengroep jou gebracht in het dagelijks leven?

A: “Tijdens een middag met de BOBA Tekengroep hoorde ik dat er kunstzinnige dagbesteding bestaat. Ik ben toen gaan zoeken en vond Siena. Dit is een kunstzinnige dagbesteding in Den Haag. Ze hebben bieden daar beeldende kunst, muziek, dans en drama aan. Het betekend voor mij heel veel dat ik hier naar toe mag. Mezelf kunnen zijn en dat samen met andere in een warme, veilige en rustige omgeving.”

Kun je zeggen dat het samen tekenen je binnenwereld aan de buitenwereld verbindt?

A: “Ja inderdaad. Ik durfde mijn tekeningen nooit zomaar aan iemand te laten zien omdat ze hier niet voor bedoeld waren. Mijn tekenboekje is voor mij een soort dagboekje. Bij de Tekengroep durfde ik de eerste keer mijn tekeningen te laten zien. Er was rust in de groep en ik voelde dat ik daar mezelf kon zijn. De enthousiaste reactie van de Tekengroepcoaches was zó fijn dat ik stapje stap toch mijn tekening nu durf te laten zien aan mensen die ik vertrouw. Hierdoor krijg ik ook meer zelfvertrouwen. Nu ik zo nu en dan mijn tekening durf te laten zien kan ik ook wennen dat mensen zeggen dat ze fijn vinden om naar me tekeningen te kijken. Mijn tekeningen zijn mijn gevoel en ik mag en kan er dus zijn op mijn manier. Ik hoef me niet anders voor te doen. Ik doe vaak mijn best om me zo te gedragen dat ze niet merken dat ik autisme heb. Ik begin dit steeds meer los te laten en steeds meer mezelf te zijn. Tekenen helpt me hierbij voor een deel en ook de tekeningen die hierdoor ontstaan.”

Met grote dank aan M en A voor het optekenen van hun ervaringen en hun inspirerende deelname aan de BOBA Tekengroep!

In gesprek met twee leden van de Boba tekengroep

Verhaal

Cliënten geven Boba gemiddeld een 8

Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid