Boba levert op maat: geïntegreerde en doorlopende onderwijsgerichte dagprogramma’s. Dat kan zijn op de stamschool van de leerling, in de boba klas gevestigd op de regie-school in de wijk van waar ook de samenwerkende scholen zijn gevestigd of op de boba school tevens gevestigd in de wijk.
Voor continuïteit en een gezond dag- en nachtritme op basis van een gezamenlijke visie en aanpak, samen met school in afstemming met de ouder(s) en of verzorger(s) van de leerling. Het programma richt zich niet alleen op onderwijs, ook op thuis gericht, omdat openstaan voor onderwijs nooit losstaat van een fijne, stabiele en veilige thuisomgeving.
Leerlingen die woonachtig zijn in Rotterdam komen in aanmerking voor onderwijs gerichte dagprogramma’s.
Onze (toekomstige) leerlingen volgen de helft van de tijd onderwijs op de eigen (stam)school met aanvullend een boba programma. Na aanmelding bij boba en in bezit van een indicatie, krijgt de leerling zodra er plaats is een passende plek bij boba onderwijs gerichte dagprogramma’s. Met als doel werken aan gerichte hulpvragen zodat de leerling na één of maximaal twee schooljaren dagprogramma gevolgd te hebben volledig en veilig alle dagen in de eigen klas weer terug kan meedraaien. Waarbij de boba visie is dat de ondersteuning vanuit boba altijd in de wijk plaatsvindt waar je woont.
Mocht na het volgen van het programma na één of twee schooljaren de conclusie worden getrokken dat volledig terugkeren naar de eigen klas niet meer passend is, dan wordt gekeken naar andere mogelijkheden zoals een andere school, speciaal onderwijs, een vorm van dagbesteding of voor onze jongeren vanaf 16 jaar doorstromen naar een leer/werk plek. Boba naar werk kan u hierbij ondersteunen en begeleiden.
Met tijdelijke begeleiding thuis ontlasten we het gezin en coachen we hen om het weer zelf te doen. Wij ondersteunen bijvoorbeeld bij het opstaan, de afsluiting van de dag of het eten. We onderzoeken altijd samen wat het eigen netwerk over kan nemen, zodat wij een stap terug kunnen doen.
Het onderwijsgericht dagprogramma team biedt ook in the job opleidingen aan, lezingen en workshops op maat passend en aanvullend op het lopend traject dat is ingezet. Zo sluiten wij naadloos aan op de behoefte en wensen van het schoolteam.
De kracht van onze aanpak ligt in de verbinding van groep(systemisch)gericht en individuele ondersteuning op school en thuis.
Ondersteuning thuis versterkt die verbinding: hoe het thuis gaat, bepaalt hoe het op school gaat en andersom. Wanneer leerlingen of hun gezin al begeleiding ontvangen, stemmen we de integrale aanpak af met de betreffende ketenpartner, zodat we goed aansluiten en elkaar versterken. We betrekken de leerprestaties en de ontwikkeling hierbij, zodat de leerling bijblijft met schoolwerk. We vertalen wat werkt in de groepsondersteuning naar het hele gezin en versterken dat voor een stabiele en veilige thuisomgeving. Daarnaast kijken we met de leerling naar zinvolle vrijetijdsbesteding en de inzet van huiswerkbegeleiding. Ook dit creëert vaak rust in het gezin.
We pakken het gehele pedagogische klimaat ontwikkelgericht integraal aan: opvoedvaardigheden van verzorgers, ondersteuning van leerkrachten en inbedding in de klas.
Wij bieden verschillende groepstrajecten aangericht op:
We stimuleren leerlingen elkaar te helpen, aandacht te verdelen, wachten op je beurt, luisteren naar elkaar, dat versterkt de eigenwaarde en ontwikkelt respect voor en inzicht in elkaars en hun eigen beperkingen en talenten.
Wij bieden onze onderwijsgerichte dagprogramma’s altijd bij voorkeur aan op de eigen school, voor een makkelijke volledige terugkeer naar de eigen klas.
Dat kan zijn op de boba school in de wijk, in de boba klas gevestigd op de regie school in de wijk. Op die manier is de verbinding en continue afstemming gegarandeerd.
Indien die omgeving juist onveilig voelt of wanneer de groep te klein is, zoeken we een andere onderwijslocatie. Wanneer elke onderwijslocatie (nog) negatieve invloed heeft op herstel en ontwikkeling, gebruiken we onze eigen locatie. Ook dan stroomt de leerling zo snel mogelijk door naar een dagprogramma op school. Voor onze nabije, passende en normaliserende aanpak zijn een groepsruimte en een spreekruimte (time-out-plek) essentieel. Dat is soms lastig, maar daar komen we met de scholen altijd uit.
Eens per jaar geven we een presentatie aan de leerkrachten, bijvoorbeeld op een heidag. Daarin vragen we oplossingen die de school heeft en delen we best practices. Op een inspirerende hei dag delen we met elkaar onze ervaringen, zeer helpend. Naast van elkaar leren is het samen zijn veel waard. Zeker ook omdat leerkrachten de meeste tijd in hun eigen klas staan en op zichzelf zijn aangewezen.
Wij ondersteunen leerlingen, hun gezin en professionals in het onderwijs bij het creëren van basisrust, dagstructuur en een veilige omgeving voor de leerling, en we versterken vaardigheden en competenties. Het doel is een duurzame terugkeer naar school of werk. Onze inzet duurt zo lang als nodig en zo kort als mogelijk om de situatie te normaliseren, de zelf- en samenredzaamheid te vergroten en achterstand te voorkomen. Wij evalueren de situatie minimaal eens per kwartaal met alle betrokkenen en passen de doelen en het dagprogramma dan aan waar nodig.
Wij bieden inzicht in capaciteiten en mogelijkheden van de leerling – ook in hun vrije tijd en bijbanen, voor een realistisch toekomstperspectief. Daarnaast is (leren) functioneren in de groep nodig voor herstel. We leren de leerling zelfregulerende en sociale vaardigheden, in de groep en individueel thuis. Voor dit alles sluiten we aan bij hun intrinsieke motivatie, capaciteiten en doelen, die voor iedereen uniek zijn.
Het persoonlijke dagprogramma stellen we samen met de leerling en verzorgers vast, in overleg met alle betrokkenen zoals ketenpartners en school.
We werken integraal met een multidisciplinair team van bijvoorbeeld leerkrachten, orthopedagogen, gedragsdeskundigen en social workers. Waar mogelijk ondersteunen leerlingen elkaar, bijvoorbeeld wanneer een leerling uitblinkt in rekenen, kan die een andere leerling ondersteunen. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen van beiden.
We stellen groepen samen van vijf tot tien leerlingen, op basis van de leeftijd, uitdagingen en ontwikkelfase. Voor een minimale groepsgrootte clusteren we soms leerlingen van verschillende scholen. We gaan ervan uit dat de school één aanbieder kiest uit de gegunde aanbieders.
Een onderwijscoach begeleidt het dagprogramma. Waar nodig zetten we aanvullend (kennis)specialisten in, zoals een onderwijsassist, behandelaar, leerkracht, orthopedagoog of ervaringsdeskundige, altijd in contact met het behandelteam (GGZ) van boba.
In Rotterdam bestaat ons team uit een clustermanager voor contractbeheer, relatiemanagement en strategische planning; een teamleider voor teamprocessen, samenwerking met ketenpartijen en het primair proces; orthopedagogen, leerkrachten, gedragswetenschappers en social workers. De clustermanager en teamleider werken steeds aan de beste mix voor de opdracht – niet alleen in disciplines, maar ook in ervaring.
07:00 - 08:30
Gezinnen (waar mogelijk op afstand) ondersteunen bij het opstarten van de dag.
08:30 - 14:00
Dagprogramma op school met aandacht voor:
14:00 - 14:30
Pauze en schakeltijd.
14:30 - 17:00
Trainingen zoals basistraining effectief leren, sociale vaardigheid of kennismaking bij werkgevers of vrijetijdsbesteding.
17:00 - 20:00
Ondersteuning thuis (eten en afronden van de dag).
Tijdens het traject evalueren we minstens eens per kwartaal de ondersteuning: wat kan de leerling weer zelf, en wat kunnen het sociaal netwerk en het voorliggend veld overnemen? Onze inzet is altijd perspectief op zelfstandig meedraaien op de school van herkomst, of indien passender een andere school of werk.
Boba is en blijft in contact met het ZOS (Zorg Onderwijs Specialist), de aangesloten scholen en het wijkteam. Daardoor is opschalen en inspringen waar nodig snel gerealiseerd.
Wij helpen leerlingen zich te verhouden tot de groep. We tonen wat hun gedrag doet met anderen en met henzelf. Wanneer iets lastig is, leren we hen in te zien wat zij zelf kunnen doen en wat ze kunnen vragen aan een ander – en hoe. Positieve ervaringen in een groep zijn het begin van persoonlijke groei, die nodig is om weer mee te doen. We sluiten aan op de onderwijsvisie van de school, dragen bij aan inclusief onderwijs en ondersteunen en motiveren leerlingen om weer in de klas te functioneren. Wij bieden maatwerkondersteuning, opgebouwd uit modules die we vraaggericht inzetten, tijdelijk en aanvullend op het bestaande aanbod van school. We bieden modules op drie domeinen: zorg, onderwijs en behandeling. Op basis van de vraag en geconstateerde grondslagen ondersteunen, motiveren en activeren we bij psychosociaal functioneren, gedragsproblematiek en leerproblemen. Reguliere lessen zijn onderdeel van het dagprogramma om leerachterstand te voorkomen.
We stimuleren leerlingen elkaar te helpen, dat versterkt hun eigenwaarde en ontwikkelt respect voor en inzicht in elkaars en hun eigen beperkingen en talenten.
Om zo snel mogelijk zelfstandig verder te kunnen, werken we vanaf het begin samen met het gehele systeem van school, gezin en leerling. We betrekken verzorgers intensief bij de doelen, mijlpalen en het programma. We bieden hen waar nodig Wmobegeleiding als voorwaarde voor stapsgewijze ontwikkeling van een draagkrachtiger en zelfstandiger systeem. Naast trainingen op school (effectief leren, ABC-training of maatwerk), bieden we opvoedondersteuning (ABC-training, oudertraining).
Afhankelijk van de vraag bieden we leerlingen aanvullende trainingen en hulpmiddelen, zoals Rots & Water, SOVA-training, het stoplichtenmodel en het signaleringsplan, de basistraining effectief leren en de gedachtenbox. Aan het systeem bieden we vraaggericht trainingen, zoals Autisme Belevings Circuit en opvoedvaardigheden.
Onze professionals werken met de Bobs Standaard, gericht op de basishouding van professionals naar cliënten. De waarom staat centraal, gevolgd door de hoe en de wat, conform de Autisme Centraal Methode (ACM) en PG. Onze missie is om mens en maatschappij te inspireren, te motiveren en te activeren voor een maximale kwaliteit van leven.
Onze professionals zijn opgeleid in ACM, om anders te kijken naar gedrag, uitdagingen en de omgeving van leerlingen en dat te begeleiden. Na ruim twintig jaar ervaring met ACM constateren we dat het ook goed toepasbaar is op andere doelgroepen, zoals leerlingen met AD(H)D, NAH, hoogbegaafdheid, trauma, angst of een depressie. Met ACM bieden we een kader voor passende, gekaderde, kwalitatieve zorg en de beste match:
De meest voorkomende vragen rondom Boba hebben we voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Voor vragen over een vacature kunt u een email sturen naar: sollicitatie@boba.nl.
Of contact opnemen met onze recruiter Sander Schipaanboord via 088-0335512.
Als professionele organisatie gaan we vertrouwelijk om met gevoelige informatie van en over onze cliënten, relaties en onze organisatie. Daarom willen we persoonsgegevens, dossiers en andere gevoelige informatie veilig communiceren. Dat is nodig omdat de ‘gewone’ e-mail kwetsbaar is.
Boba gebruikt ZIVVER om veilig met u te e-mailen en bestanden uit te wisselen. ZIVVER zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie veilig en versleuteld bij u aankomt. U kunt dan ook zeker zijn dat alleen u als ontvanger deze informatie kunt lezen. Dit kunt u vergelijken met een digitale aangetekende brief.
Lees hier verder voor meer informatie
Bekijk onze klachtenpagina voor meer informatie over het indienen van een klacht.
Wil je vertrouwelijke gegevens delen met Boba? Via ons beveiligde portaal van Zivver kun je vertrouwelijke gegevens op een veilige manier versturen naar Boba.
Heb je een vraag voor ons? We staan voor je klaar.
Waar kunnen wij jou mee helpen?