Planner Sylvia van der Hammen draagt graag bij aan Boba

31 mei 2023

Planner Sylvia van der Hammen draagt graag bij aan Boba

31 mei 2023

Sylvia van der Hammen is naar eigen zeggen altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dus nadat ze twintig jaar in verschillende functies in de zorg had gewerkt, waaronder als teamleider en autismecoach bij Boba, gloorde er een nieuwe uitdaging aan de horizon: die van planner. ‘Ik vind de kwaliteit van zorg heel belangrijk. Als coach heb ik alleen invloed op de kwaliteit die ík lever. In de functie van planner zorg ik ervoor dat ik de kwaliteit in de hele regio Zuid-Holland – Zuid stevig neerzet.’

5 x Sylvia van der Hammen

Werkt bij Boba vanaf September 2021
Wat typeert Boba? Laagdrempelig, informeel en in ontwikkeling.
Wat typeert jou als Boba’er? Zelfstandig, ik durf risico's te nemen en ben toegankelijk
Wat heb je geleerd bij Boba? 'Ik heb geleerd om om hulp te vragen. Vroeger was ik daar niet zo goed in, maar ik doe dat steeds beter. En de balans behouden tussen werk en privé. Er is meer dan je werk, en daar krijg je bij Boba de ruimte voor.'
Waar mogen we je voor wakker maken? 'Pasta met kip! Maar ik ben ook een enorme koffieliefhebber.'
Actief in niet één, maar twee regio’s
Als planner bij Boba zorgt Sylvia ervoor dat de afspraken met de coaches verbeteren. ‘Ik kijk of de routes van de coaches beter kunnen worden gepland, zodat cliënten met verschillende behoeften beter geholpen kunnen worden.’ Verder is ze betrokken bij het financieel overleg en helpt ze bij het maken van roosters en het inplannen van nieuwe coaches. Naast haar werk als planner, werkt Sylvia tijdelijk nog één dag per week als autismecoach. En tot slot is ze niet alleen actief in deze regio, maar neemt ze ook nog waar, in de regio Haaglanden – West Holland.
Schakelen tussen verschillende doelgroepen
Nadat ze de opleiding tot Pedagogisch Hulpverlener afrondde werkte Sylvia met jongeren met een licht verstandelijke beperking. Hoe vindt ze het om met de doelgroep van Boba te werken? ‘Dat was even schakelen, want de cliënten van Boba zijn mensen met een gemiddeld tot hoog IQ. Maar ook weer heel erg leuk, want zo ga ik niet op de automatische piloot werken.’ Haar ervaring met lvb-jongeren zorgde ervoor dat ze bij sommige cliënten snel kon signaleren dat er misschien meer speelde dan alleen autisme. ‘Er zijn een paar gevallen waarvan ik dacht: het zou me niet verbazen als hier toch ook een licht verstandelijke beperking speelt.’

Vanuit mijn achtergrond met lvb-jongeren kon ik soms signaleren dat er bij een cliënt meer speelde dan alleen autisme.

Doelgroep blijft verrassen
Over haar keuze om met mensen met autisme te werken is ze helder: ‘Na al die jaren verbazen onze cliënten me nog steeds. Door hun unieke denkwijze, hun wereldbeeld. En hun zelfspot. Oh man, wat kunnen ze soms droog en grappig zijn.’ De rechtlijnigheid van veel cliënten kan ze ook waarderen. ‘Wij als neurotypische mensen doen vaak zo moeilijk, zo omslachtig. Dan zeggen we wel dat we doen wat we zeggen, maar meestal houden we ons daar helemaal niet aan. Mensen met autisme doen dat wel. Door onze cliënten leer je heel concreet communiceren. En daar hou ik wel van.’

Als ik niet in de zorg had gewerkt, had ik misschien wel advocaat willen worden. Maar de zorg past beter bij me.