Teamleider Nienke Jongejan: het autistische brein is magisch

11 april 2023

Teamleider Nienke Jongejan: het autistische brein is magisch

11 april 2023

Teamleider Nienke Jongejan ontdekte dat ze een echt zorghart heeft. En hoewel ze eerder een hoge functie bekleedde bij een andere organisatie, zit ze nu helemaal op haar plek bij Boba. ‘Ik ben gefascineerd door het menselijke brein. Met deze doelgroep kom ik daarbij volledig aan mijn trekken. Het autistisch brein vind ik iets magisch. En als moeder van een zoontje met autisme weet ik tegen welke dingen mensen met autisme en hun omgeving kunnen aanlopen.’

5 x Nienke Jongejan

Werkt bij Boba vanaf 2022
Wat typeert Boba? Creativiteit, ontwikkeling, denken met je mee
Wat typeert jou als Boba’er? Spontaan, loyaal, standvastig
Wat heb je geleerd bij Boba? ‘Dat iedereen er mag zijn. Iedereen is oké in haar of zijn unieke manier - coaches én cliënten.’
Waar mogen we je voor wakker maken? Mijn moeders pasta carbonara! Zij kookt met heel veel liefde.

Stage bij de FBI

Nienkes carrièrepad liep, voordat ze bij Rijnmond –Midden-Holland belandde, langs een ietwat andere route dan bij de meeste professionals bij Boba het geval is. ‘Ik woonde in Amerika, vlakbij Chicago. In de Amerikaanse samenleving hoor en lees je veel over criminaliteit. Dat maakte dat ik geïnteresseerd raakte in waarom mensen tot bepaalde keuzes komen. Om die reden ben ik Criminologie gaan studeren, en heb daarna Sociologie gedaan. Ik heb zelfs stagegelopen bij de FBI! Ik kon er een baan krijgen, maar was toen in verwachting van mijn eerste kind, en vond dat iets te gevaarlijk.’

Thuiskomen in de zorg

Uit alle loopbaantesten die ze deed, kwam uit dat Nienke het liefst met mensen werkt. ‘Dus dat werd de zorg. En daar ging ik echt áán, het voelde als een soort thuiskomen.’ Vervolgens ging haar carrière pijlsnel omhoog. Tot op het punt dat ze meer bezig was met het aansturen van mensen, dan met echt contact. ‘Van baan switchen was niet gemakkelijk. Maar ik ben heel blij dat ik knoop heb doorgehakt. En dat ik bij Boba aan de slag mocht, want hier werken hier voelt echt als in een warm bad stappen.’

Ervaring als moeder meenemen in werk met coaches

Boba kwam op een bijzondere manier op haar pad: ‘Als moeder van een zoontje met autisme maakte ik kennis met Boba, en ik vond het een erg prettige organisatie. Toen ze een vacature hadden, heb ik daarop gesolliciteerd.’ Hoe helpt haar ervaring als ouder van een kind met ASS haar in haar werk? ‘Ik kan me goed inleven in de ouders en familieleden van onze cliënten. Ik ken de frustraties, snap dat je een punthoofd krijgt van wachtlijsten en ik ben ook bekend met de wanhoop die je kunt voelen als niemand je kind lijkt te begrijpen, waaronder jijzelf. Die ervaringen neem ik mee in mijn overleggen met de coaches.’ Want daarin is ze stellig: de coaches doen het meeste werk: zíj helpen de cliënten om hun kwaliteit van leven te vergroten. ‘En dat maakt mijn werk zo gaaf. Ik ben een onderdeel van het puzzeltje en ondersteun de coaches zo goed mogelijk.’

"Mijn werk is zo gaaf, omdat ik de coaches zo goed mogelijk mag ondersteunen om hun werk te doen"

Autisme is geen handicap, maar andere denkwijze

Wat vindt ze zo ‘magisch’ aan het autistische brein? ‘Hun blik op de wereld is zo eigen, zo origineel. Mensen met autisme zijn meestal ontzettend nuchter. En ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat merk ik ook aan mijn nu achtjarige zoon: liegen kan hij écht niet.’ De wrijving tussen mensen met deze diagnose en de samenleving maakt het soms wel lastig, zeker als moeder. ‘Men denkt altijd in beperkingen. Maar kijk naar de mogelijkheden, want die zijn onbeperkt. De uitdaging zit hem in het vinden van de juiste handvatten. Want autisme is geen handicap. Maar een andere manier van denken.’