Cliënt vertelt: ‘Mijn coach gaf mij zin om te leven terug’

Cliënt vertelt: ‘Mijn coach gaf mij zin om te leven terug’

Boba-cliënt K. kreeg op haar 30e de diagnoses ASS en ADD. Er volgde een lange weg met ambulante ondersteuning en psychische hulp, zonder echt succes. In 2017 kwam ze bij Boba terecht. ‘Wat is je hulpvraag, werd me gevraagd. Nou, het héle leven was op dat moment een grote hulpvraag voor me.’

Bespreekbaar

‘Toen ik bij Boba kwam lag mijn brein totaal overhoop en mijn zelfvertrouwen was ver te zoeken. Hoe hard ik ook mijn best deed, ik had het idee dat niets me lukte. De Boba-coach hielp me al direct door die onmacht van mij bespreekbaar te maken. Ik kon mijn verhaal op mijn eigen manier en op mijn eigen tempo vertellen – met behulp van foto’s en tekst – waardoor ik steeds meer ruimte in mijn hoofd en lichaam voelde. Dat gaf meer rust. Vervolgens wist de coach me op een praktische en speelse manier, meestal visueel en door te spiegelen, inzicht te geven in mijn autistische brein en op welke manier dat mijn dagen beïnvloed. De wekelijkse bezoeken van de coach op vast tijdstippen boden me ondertussen structuur en duidelijkheid.’

Positieve en individuele benadering

‘Het lukte me langzaam om open te staan voor haar ondersteuning en persoonlijke aandacht – twee zaken waar ik vóór mijn diagnose altijd voor weg was gelopen omdat ik het gevoel had dat ik het allemaal zelf moest kunnen. Dankzij mijn coach kon ik leren dat hulp vragen en hulp ontvangen mág, en soms zelfs noodzakelijk is. Onze wekelijkse gesprekken waren prettig persoonlijk, en ze gaven me inzicht in waar mijn kracht ligt en wat mij energie geeft. Door die positieve en individuele benadering, met veel begrip voor hoe mijn hersenen werken en gericht op mijn hulpvragen, heb ik kunnen herstellen en uitgroeien tot iemand die meer openstaat voor de omgeving, iemand die veerkrachtig is en uitdagingen aangaat.’

Levenskunstenaar

 ‘Er is een lange periode geweest, wel drie jaar, waarin ik me niet verbonden voelde met mezelf en met het leven. Ik was ervan overtuigd dat ik beter dood kon zijn. De coaching van Boba heeft me mijn zin om te leven echt teruggegeven – ik ervaar meer ontspanning, meer zelfliefde en meer acceptatie van mijn ‘anders’ functioneren. Er ligt een nieuw fundament onder mijn bestaan en vanaf daar kijk ik hoe dat steeds wat verder versterkt kan worden. Dat doe ik op mijn eigen tempo, op mijn eigen niveau, in mijn eigen ritme en met oog voor mijn beperkte belastbaarheid. Ik leef mijn leven nu als een ‘levenskunstenaar’, met een druk maar heel creatief brein dat informatie nou eenmaal via andere wegen verwerkt en anders waarneemt. Eindelijk heb ik de regie terug. Eindelijk ervaar ik dat het hebben van autisme en ADD zeker een extra uitdaging is, maar dat zo’n diagnose het leven absoluut niet onmogelijk maakt.’

Verhaal

Cliënten geven Boba gemiddeld een 8

Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid

Starten als coach bij Boba doe je zó