Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid

04 september 2023

Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid

04 september 2023

We worden geconfronteerd met toenemende complexiteit en onzekerheid. Als mens en maatschappij zijn wij gebaat bij heldere taal. Niet alleen mooie dure woorden, lange zinnen en vakjargon; dat snijdt geen hout: spreek de taal van de ontvanger!

Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid. In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen mensen problemen met digivaardigheid of zijn laaggeletterd. Dat zijn 1 op de 6 mensen. En dat zijn niet alleen mensen voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Ook mensen die in Nederland naar school zijn geweest en de taal prima spreken en begrijpen kunnen soms moeite hebben met lezen en schrijven.

In 2022 is er in Bogaard Stadscentrum in Rijswijk voor de eerste keer een Glazen Radiohuis neergezet. Daaraan deden de gemeenten Den Haag, Rijswijk. Delft, Westland en Midden-Delfland mee.

In de week van Lezen en Schrijven vraagt de Stichting Lezen en Schrijven extra aandacht voor laaggeletterdheid. Daarbij gaat het om basisvaardigheden als lezen en schrijven, maar ook om vraagstukken die met laaggeletterdheid te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan armoede, schulden, werk, mee kunnen doen, gezondheid, bewegen en wonen.

Doe mee! Onderweg naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen

Meewerkende partijen
De deelnemende gemeenten in 2023 zijn de gemeenten Den Haag, Rijswijk. Delft, Westland, Midden-Delfland, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Daarnaast is het Glazen Radiohuis is een coproductie met de Stichting Lezen en Schrijven. Verder werken zij samen met ROC’s, bibliotheken, taalhuizen en veel andere instanties die zich inzetten voor de bestrijding van laaggeletterdheid.

Voor de uitzending van 2023 hebben o.a. bekende Nederlanders als Anita Witzier, René Karst en Frans Bauer toegezegd deel te nemen aan de uitzendingen. Ook burgemeesters, wethouders en de directeur van Stichting Lezen en schrijven zullen aanwezig zijn.

Vanuit Boba zullen een afgevaardigde van de Boba Cliënten Raad, een coach, een teamleider, een regiomanager, een Boba promotieteam, een opleider van de Boba academie en het bestuur aansluiten.

Onze bijdrage en verbinding met het Glazen Radiohuis
Het Glazen Radiohuis is een maatschappelijk initiatief waar organisaties zich aan kunnen verbinden. Tijdens de uitzendingen is er extra veel aandacht voor laaggeletterdheid. Het Glazen Radiohuis komt bij jou in de buurt. Je kijkt naar binnen, in contact met jou.

De uitzendingen zijn te volgen via de lokale radio, internet en televisie.

We delen de website van de Stichting Lezen en Schrijven: www.ikwilleren.nl Hier kunnen mensen zich makkelijk aanmelden voor gratis taallessen.

Zien wij jou ook in Zoetermeer? Het Radiohuis staat in de Dorpstraat van 6 t/m 9 september.

Of kom je 12 t/m 15 september naar Den Haag? Wij zijn daar dan ook aan het Jonckbloetplein. 

Meer informatie: www.glazenradiohuis.nl of luister en kijk mee via: Luister en kijk live – Het Glazen Radiohuis

Verhaal

Cliënten geven Boba gemiddeld een 8

Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid

Starten als coach bij Boba doe je zó