Daan de Bruin (28) over coach zijn bij Boba

Daan de Bruin (28) over coach zijn bij Boba

Bijna 8 jaar werkte Daan de Bruin als coach bij Boba. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging – in een héél andere hoek – en neemt een prachtige tas aan ervaringen en levenswijsheden mee. ‘Alle vragen die cliënten zichzelf stellen heb ik ook aan mezelf gesteld – en dat me veel zelfbewustzijn opgeleverd.”

Onvergetelijke jaren

‘Volgens mij ben ik inmiddels een van de langst werkende coaches bij Boba. Nog een paar weken dan, want dan maak ik de overstap naar mijn zelfstandige schilderbedrijf. Iets heel anders ja, maar ik was toe aan het leren van nieuwe dingen en ik gooi mezelf graag in het diepe. De jaren bij Boba zijn wel onvergetelijk geweest – in de zin dat ze me sterk hebben gevormd en me veel kennis over mezelf én anderen hebben opgeleverd. Het voornaamste inzicht? Dat iedereen uitdagingen en problemen tegenkomt in het leven, en dat je dus niet over andermans problemen moet en kunt oordelen. Daarnaast: alle vragen die cliënten zichzelf gedurende die 8 jaar hebben gesteld, heb ik ook mezelf steeds voorgelegd – en dat heeft me veel zelfbewustzijn opgeleverd.’

“'Hoewel je echt niet alle gedrag goed hoeft te
keuren, kun je het wél bijna altijd begrijpen.’”

Wat nodig is als coach?

‘Bij Boba zie je een enorme diversiteit van cliënten; elke casus is anders, en dat vereist steeds weer een open blik en een nieuwe, frisse benadering. We nemen onze cliënten uiterst serieus; proberen aan te sluiten op hun normen en waarden en hen, zonder oordelen, de ruimte te geven om met zelfvertrouwen te kunnen zijn wie ze zijn, los van maatschappelijke en ouderlijke verwachtingen. Wat daarvoor nodig is als coach? Ik denk: kwetsbaar durven zijn, inlevingsvermogen en aanpassingsvermogen. Want iedereen is anders, en hoewel je echt niet alle gedrag goed hoeft te keuren, kun je het wél bijna altijd begrijpen.’  

“‘Wat ik het mooist aan mijn werk vind? Dat is dat je, als je een tijd intensief met iemand samenwerkt, echt een band opbouwt met een cliënt.' ”

Een bijzonder moment

‘Wat ik het mooist aan mijn werk vind?  Dat is dat je, als je een tijd intensief met iemand samenwerkt, echt een band opbouwt met een cliënt. Je leert niet alleen je cliënt maar ook de thuissituatie, de eventuele werkplek en de sociale omgeving goed kennen, en dat maakt de voldoening zo groot wanneer je mooie stappen maakt samen. Ik herinner me nog goed: er was een jongen die al veel hulpverlening gehad had en op straat leefde. We gingen samen stap voor stap aan de slag, konden hem eerst aan een woning helpen, hem daarna uit de schulden krijgen, en toen hij wat steviger in zijn schoenen begon te staan konden we een stage voor hem regelen in een keuken. Hij is een opleiding tot kok gaan volgen en heeft inmiddels een vaste baan. Toen we afscheid van elkaar namen, kookte hij iets heerlijk voor me. Dat was een bijzonder moment – dat hij zei dat hij ongelooflijk dankbaar was, en dat dit zonder Boba nooit was gelukt.’

Daan start per 1 april zijn eigen schilders- en onderhoudsbedrijf: Gewoon Daniel. Kijk voor meer informatie op www.gewoondaniel.nl

Verhaal

Cliënten geven Boba gemiddeld een 8

Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid

Starten als coach bij Boba doe je zó