Marion: ‘Als coach zoek je naar het optimale evenwicht’

Marion: ‘Als coach zoek je naar het optimale evenwicht’

Tijdens het interview pakt Marion af en toe haar telefoon. ‘Crisis’ zegt ze rustig. Ze tikt een bericht terug, legt haar toestel weer weg en checkt af en toe kalm of er nog iets binnenkomt. Het is meteen duidelijk waarom de beheerste en betrokken Marion gemaakt is voor het coachingswerk bij Boba. ‘Het gaat om inzet van je kennis én je persoonlijkheid.’

‘Hoe goed je je zaken ook voorbereid, en hoezeer je ook volgens de richtlijnen werkt – soms ontstaat er een situatie waarin ik niet meteen weet hoe ik moet handelen. Zeker als er sprake is van complexe diagnostiek – bijvoorbeeld als er naast het autisme ook sprake is van verslaving, persoonlijkheidsproblematiek of ziekte – dan is het hard puzzelen op de beste begeleiding. Iedere cliënt vraagt om maatwerk, en dat maakt het werk geweldig maar ook best kwetsbaar. Je komt soms zó dicht bij mensen en je hebt zo’n verantwoordelijkheid. Het komt voor dat je soms maar één stap vooruitzet en dan weer tien terug – ik hou me dan echt vast aan mijn eigen doorzettingsvermogen en de veerkracht van een cliënt. Soms blijkt dat niet genoeg, en dat raakt me dan enorm. Er overleed een cliënt van mij aan suïcide kortgeleden. Ik ben daar een week van slag van geweest. Dat lijkt me ook noodzakelijk eigenlijk. Alleen als je oprecht geraakt wordt door de mensen met wie we bij Boba werken, kun je dit werk met voldoende inzet doen. En verder hanteer ik een gouden regel: als ik niet werk, dan is mijn telefoon uit. Want ik ben een bevlogen en betrokken coach, maar ik ben ook iemands partner en moeder van drie kinderen.’

5 x Marion

Naam Marion Ooijen
Coach sinds 2017
Wat typeert Boba? Dynamisch en authentiek
Wat typeert jou als coach? Maatwerk, doelgericht werken, verbinding maken
Geleerd bij Boba? Vertrouwen winnen en vertrouwen geven
Lekkerste eten Risotto

Als een prins

‘Ik werd gevraagd om voor de nieuwe website van Boba mee te werken aan een shoot met een cliënt. Ik dacht meteen aan Coen. In de eerste plaats schaamt hij zich niet voor zijn autisme. Hij heeft veel humor en kan goed vertellen. Bovendien heeft hij mijn leven echt verrijkt – ik ken hem nu vijf jaar en in die vijf jaar hebben we veel mooie, grappige en interessante gesprekken gehad. Ik wist dat hij zou genieten van de aandacht tijdens het fotograferen en van het podium dat het hem zou bieden, en dat gun ik hem ook echt. Zo’n shoot vraagt dan wel wat voorbereidingstijd. Naast autisme heeft Coen ook een dwangstoornis. Hij vindt het dus lastig als er zomaar spullen in zijn kamer verschoven worden. Dat zou tijdens het foto’s maken toch moeten, dus bereidde ik hem daarop voor door de hele dag stap voor stap met hem door te nemen. Ik legde hem uit waar alles zou gaan staan, dat ik eerst in de make up zou gaan zodat hij kon zien hoe dat eraan toeging en ik gaf door wie er precies zouden langskomen. Ook lichtte ik de fotograaf en de anderen goed in over wat voor Coen werkt en niet. Voor Coen betekent dat vertrouwen: dat hij weet dat hij van mij en de anderen op aan kan, dat er rekening met hem wordt gehouden. En dat werkte, want hij zat als een prins op zijn stoel en ging prachtig op de foto. Dat hij er zo blij van werd, dat was iets waar we allemaal van genoten.’

Eerlijk zijn

‘Als coach bij Boba zoek je naar het optimale evenwicht. Je toont betrokkenheid, met alles wat je als mens met je meebrengt, en toch blijf je professioneel. Lukt het om precies op dat midden te blijven? En om al je kennis én je persoonlijkheid mee te nemen in de begeleiding en tegelijkertijd steeds open te blijven staan voor het individu? Dan kun je echt een hele grote rol vervullen in het leven van een cliënt. Verbinding maken, en samen dat einddoel voor ogen houden – dat is van belang. En wat even belangrijk is: doen wat je zegt, en eerlijk zijn. Als ik een klotedag heb, dan deel ik dat ook gewoon.’

Verhaal

Cliënten geven Boba gemiddeld een 8

Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor Laaggeletterdheid

Starten als coach bij Boba doe je zó